Benfica en Sevilla beide in derde EL-finale

Voor Benfica en Sevilla wordt de Europa League-finale de derde eindstrijd van het Europese toernooi. De Portugezen grepen tweemaal naast de trofee. Sevilla was juist beide keren succesvol. De twee clubs staan op 14 mei in Turijn tegenover elkaar.

Benfica, dat wel twee keer de Europa Cup I won, gaat dus over twee weken op jacht naar de ontbrekende Europa League-trofee. In 1983 stond de ploeg voor het eerst in de eindstrijd van de UEFA Cup. Anderlecht was over twee wedstrijden echter net iets sterker. Vorig jaar reikte Benfica opnieuw tot de finale, maar in de Amsterdam Arena was Chelsea de ploeg uit Lissabon de baas.

Sevilla stond in 2006 in het Philips Stadion in Eindhoven voor het eerst in de eindstrijd van de UEFA Cup. Middlesbrough werd toen met 4-0 geklopt. Een jaar later bereikten de Andalusiërs opnieuw de finale. Nu werd in een Spaans onderonsje pas na strafschoppen het verschil gemaakt tegen Espanyol.

Sinds het tweede Europese bekertoernooi in het seizoen 2009-2010 omgedoopt werd tot Europa League was er altijd Iberische inbreng in de eindstrijd. In 2010 en 2012 won Atletico Madrid de beker. In 2012 gebeurde dat met een zege op Athletic Bilbao. FC Porto won in 2011 een geheel Portugese finale van Sporting Braga. Vorig jaar stond Benfica dus in de finale.