Merkel belt Poetin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag in een telefoongesprek om hulp gevraagd. Ze vroeg Poetin te helpen bij het vrij krijgen van zeven waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) die worden vastgehouden door pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Volgens haar woordvoerster vroeg Merkel Poetin om 'zijn invloed aan te wenden' en in de situatie te bemiddelen. Merkel herinnerde het Russische staatshoofd eraan dat Rusland ook lid is van de OVSE.

Het Kremlin meldde het telefoongesprek ook, maar sprak vooral over Poetins oproep aan Kiev om zijn troepen uit het zuidwesten van Oekraïne terug te trekken. Ook moet de Oekraïense regering volgens Poetin het geweld in de regio stoppen en een nationale dialoog opstarten.

Vorige maand werden acht militaire OVSE-waarnemers gegijzeld in Slovjansk. Onder hen zijn vier Duitsers. De separatisten die hen gevangen houden noemen de waarnemers 'spionnen voor de NAVO' en willen hen ruilen tegen gearresteerde pro-Russische activisten. Een van de waarnemers is op vrije voeten gesteld.