Uden trekt bij Opstelten aan de bel om drugslabs

Burgemeester Henk Hellegers van de Brabantse gemeente Uden wil dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meer politie en middelen beschikbaar stelt om drugslaboratoria te ontmoedigen en op te rollen. Dat schrijft hij in een brief aan de minister.

Om dat te bekostigen moet de minister volgens Hellegers gebruikmaken van opbrengsten van de zogenoemde pluk-ze-wetgeving. Daarbij wordt beslag gelegd op geld en goederen die zijn verkregen door criminele activiteiten. Ook moet er volgens de burgemeester een waarborgfonds worden opgericht. Het plan heeft volgens hem de steun van alle burgemeesters in de provincie.

De brief volgt op de vondst van twee lijken bij een drugslab in een bedrijfspand aan de Nijverheidsstraat in de Brabantse plaats. De 28-jarige man uit Roermond en de 35-jarige man uit Heythuysen zijn waarschijnlijk door giftige gassen, die ontstaan bij drugsproductie, om het leven gekomen.

Hellegers noemt het ongeval een 'tragisch dieptepunt' in de 'toenemende criminaliteit met betrekking tot drugslaboratoria'. Dat er nu doden zijn gevallen, geeft volgens hem de 'ernst' van de situatie weer. "Naar ons gevoel is de frequentie van het verschijnsel in de provincie Noord-Brabant groter dan in het verleden."

Volgens de burgemeester zijn de laboratoria een 'levensgevaarlijke zaak' voor de omgeving. Ook omdat ze niet alleen op bedrijfsterreinen worden aangetroffen, maar ook in of nabij woonwijken.