Acteur Bob Hoskins (71) overleden

Bob Hoskins is dinsdag op 71-jarige leeftijd overleden. De Britse acteur, bekend van onder meer Mona Lisa en Who Framed Roger Rabbit, is overleden aan de gevolgen van een longontsteking. Hij leed aan de ziekte van Parkinson.

"We zijn totaal ontredderd na het overlijden van onze geliefde Bob", lieten zijn vrouw Linda en zijn kinderen Alex, Sarah, Rosa en Jack woensdagmiddag in een verklaring weten.

Hoskins maakte in 1972 zijn acteerdebuut met een bijrol als bouwvakker in de Britse tv-serie The Main Chance. Gedurende zijn hele carrière bleef de acteur bekendstaan om zijn stevige Londense accent, dat hem geregeld rollen opleverde, zoals in The Long Good Friday en Hook.

Toch wist Hoskins het accent ook te vermijden in een verfilming van Shakespeare-klassieker Othello. Ook in de rollen van historische figuren als Benito Mussolini, Winston Churchill en J. Edgar Hoover klonk hij niet als een Londense arbeider.

De hoofdrol in Mona Lisa leverde Hoskins in 1987 een Oscar en een Bafta op, evenals een nominatie bij de Golden Globes. De laatste film waarin hij speelde, was de duistere sprookjesfilm Snow White and the Huntsman. Hierin was hij, digitaal klein gemaakt, te zien als de doorgewinterde dwergenaanvoerder Muir. Hoskins was toen al enige tijd ziek. Datzelfde jaar trok hij zich terug als acteur.