Laatste moslims vertrekken uit hoofdstad CAR

Zwaarbewapende Afrikaanse en Franse vredesmilitairen hebben zondag de laatste moslims uit Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, overgebracht naar veiligere plekken. In totaal werden meer dan twaalfhonderd mensen met vrachtwagens naar elders overgebracht. De moslims zaten maandenlang vast in de hoofdstad en konden niet vertrekken omdat ze werden tegengehouden door christelijke militiestrijders.

Enkele minuten na het vertrek van het konvooi vrachtwagens trokken woedende buurtbewoners naar een moskee, waar totale anarchie losbrak. De moskee werd ontdaan van zijn luidsprekerinstallatie en zelfs de bladen van de plafondventilator moesten eraan geloven. Sommigen veegden de stoep voor de moskee en schreeuwden 'We hebben de Centraal-Afrikaanse Republiek schoongeveegd van moslims'. Gewapende Congolese vredesmilitairen keken toe, maar grepen niet in.

De Verenigde Naties menen dat er sprake is van etnische zuiveringen in de CAR. Bovendien wordt in toenemende mate gevreesd voor genocide. Duizenden mensen zijn de afgelopen maanden omgekomen bij geweld tussen christenen en moslims en nog eens duizenden zijn op de vlucht geslagen. Het land verkeert sinds een staatsgreep in maart 2013 in chaos.