Nederland nog altijd massaal achter koningshuis

Ook sinds het aantreden van Willem-Alexander als koning en Máxima als koningin vorig jaar staat Nederland nog altijd massaal achter de monarchie. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek dat opiniepeiler Maurice de Hond heeft uitgevoerd naar aanleiding van de verjaardag van de koning. Willem-Alexander viert zondag zijn 47ste verjaardag.

Zo geeft 72 procent van de ondervraagden de voorkeur aan een koninkrijk als staatsvorm. Het vertrouwen in de nieuwe koning is groot. Van de Nederlanders zegt in totaal 67 procent tamelijk veel tot zeer veel vertrouwen in hem te hebben.

Gevraagd naar woorden die het meest van toepassing zijn op Willem-Alexander, wordt het meest gekozen voor betrokken, menselijk en aardig. Beatrix werd vorig jaar nog omschreven als betrokken, formeel en meelevend.

Verder vinden Nederlanders Willem-Alexander vooral een sympathieke koning die dicht bij het volk staat. 78 procent zegt bovendien hem geschikt te vinden als staatshoofd. Ook Máxima staat volgens de geënquêteerden dicht bij het volk. Verder vinden Nederlanders haar sympathiek en boeiend. Op dat laatste onderdeel scoort de koningin met 81 procent aanzienlijk beter dan de koning met 49 procent.

Máxima is, net als voorgaande jaren, weer het populairste lid van het koningshuis. 62 procent van de Nederlanders vindt haar het sympathiekst. Willem-Alexander volgt op de tweede plaats en prinses Beatrix sluit de top drie af.