Veroordeelde piraten vragen asiel aan

Drie Somaliërs die in oktober 2012 werden veroordeeld voor piraterij hebben asiel aangevraagd in Nederland. Ze hebben inmiddels twee derde van hun straf erop zitten en willen hier blijven, meldt het gerechtshof in Den Haag.

De piraten mogen in Nederland blijven zolang de aanvraag loopt. Ze zijn volgens het hof nu 'rechtmatig' in het land totdat onherroepelijk over hun lot is beslist.

Het trio maakte deel uit van een groep van negen Somaliërs die in 2011 voor de kust van Somalië Nederlandse mariniers in een hinderlaag lokten. De Nederlanders werden daarbij ook onder vuur genomen. De piraten kregen straffen tot 4,5 jaar cel.

Bij de beschietingen kwamen twee Somaliërs om het leven. Aan Nederlandse zijde raakte niemand gewond.

VVD-Kamerlid Malik Azmani gaat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om opheldering vragen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat deze mannen asiel kunnen aanvragen. "Somalische piraten die op onze militairen vuren vragen asiel aan. Onacceptabel, schaamteloos, tuig zo spoedig mogelijk het land uit!", schrijft hij op Twitter.

Ook PVV'er Sietse Fritsma maakt zich druk om de asielaanvraag. Hij heeft Teeven gevraagd of hij kan garanderen dat de drie mannen geen verblijfsvergunning krijgen en zo spoedig mogelijk worden uitgezet. Hij vindt het waanzin dat iedereen ter wereld toegang kan krijgen tot de Nederlandse asielprocedure.