FOK!toen: 50 jaar The Rolling Stones

Het is deze maand alweer vijftig jaar geleden dat de eerste elpee van The Rolling Stones in de platenwinkels verscheen. Ter gelegenheid daarvan vandaag een terugblik op de vijf mooiste platen uit een halve eeuw Rolling Stones.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 augustus 1964
Uit de Leeuwarder Courant van 10 augustus 1964

05 Undercover (1983)
Met het album Undercover probeerden The Rolling Stones een jonger publiek aan te spreken. Voor het eerst sinds 'Street Fighting Man' hoorden we de groep in 'Undercover of the Night' een politiek statement maken, door hun ongenoegen te uiten over de corrupte Zuid-Amerikaanse regeringen.

All the young men, they've been rounded up.
And sent to camps back in the jungle.
And people whisper, people double-talk.
Once proud fathers act so humble.

Uit de The Sydney Morning Herald van 20 november 1983
Uit de The Sydney Morning Herald van 20 november 1983

Jagger liet zich voor het nummer inspireren door het boek Cities of the Red Night van William Burroughs. Andere sterke tracks van het album Undercover zijn de hits 'She Was Hot' en het hard beukende 'Too Much Blood', waarvan ook een fijne bijna 13 minuten durende remix en een minstens even swingende dub-versie verschenen van top-deejay en producer Arthur Baker.

Uit de Rome News-Tribune van 26 februari 1967
Uit de Rome News-Tribune van 26 februari 1967

04 Between the Buttons (1967)
De Amerikaanse persing van dit album omdat daar de singles 'Let's Spend the Night Together' en 'Ruby Tuesday' aan toe waren gevoegd.

In Groot Brittannië zou het album de 3e plaats in de albumlijst halen. In Amerika zou Between the Buttons op nummer 2 blijven steken. Ook in Duitsland en Noorwegen zou de elpee net niet de eerste plaats innemen, al stond de plaat in Noorwegen wel 20 weken in de album hitlijsten.

03 Still Life (1982)
Vanaf de tweede helft van de zeventiger jaren waren de Stones vooral een live-band. Zo stond de band begin juni 1982 drie dagen in de Kuip in Rotterdam. Datzelfde jaar verscheen ook het live-album Still Life.


Still Life was opgenomen bij de Amerikaanse toernee van 1981. Van 'Going To A Go Go' verscheen in Nederland ook een maxi-single met op de achterkant 'Beast of Burden', een duidelijk geval van een single met een dubbele A-kant.

02 Some Girls (1978)

Waar velen zweren bij Sticky Fingers en Exile on Main Street blijft Some Girls toch mijn favoriete album van The Rolling Stones uit de zeventiger jaren. Het was dan ook het album waardoor ik kennis maakte met de Engelse band.

Some Girls kende ijzersterke singles zoals 'Miss You', 'Beast of Burden', 'Some Girls', 'Shattered' en 'Respectable'.

01 Their Satanic Majesties Request (1967)

Their Satanic Majesties request

Zonder enige twijfel het meest psychedelische album van The Rolling Stones. Their Satanic Majesties Request was een pareltje met een holografische hoes, waarop je ook de gezichten van The Beatles kon terugvinden. Dit album was dan ook een soort van reactie op Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band.

Op Their Satanic Majesties Request stonden opvallend weinig singles. Alleen 'She's A Rainbow' zou 16 weken in de Nederlandse Top 40 staan en daarin de 2e plaats halen.

Nu weten we dat The Rolling Stones heel veel mooie platen hebben gemaakt. Voor deze FOK!toen beperk ik me tot albums die in Nederland zijn uitgebracht. Laat het dus gerust weten in de comments als je een geheel andere top 5 hebt.