'Drugs en wapens in tbs-kliniek in Venray'

Een groep tbs'ers die vastzit op een gesloten afdeling in een tbs-kliniek in Venray beschikt over een grote voorraad soft- en harddrugs, telefoons, contant geld en zelfs diverse vlees- en slagersmessen. Dat blijkt uit een reportage van het EO-programma Dit is de Dag, die woensdag wordt uitgezonden. De spullen zijn mede dankzij personeelsleden naar binnen gemokkeld.

De tbs'ers zitten op een gesloten afdeling en mogen zonder toezicht van personeel geen contact hebben met de buitenwereld. Op zelf geschoten beelden met mobiele telefoons zeggen ze de beelden openbaar te willen maken uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling in de kliniek de Rooyse Wissel. Het gebruik van mobiele telefoons is verboden in tbs-klinieken.

De veroordeelden willen dat de Rooyse Wissel wordt gesloten. Ze vrezen dat het binnenkort een keer misgaat. "Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen", zegt een van hen. De tbs'ers zeggen zich onveilig te voelen.

De Rooyse Wissel benadrukt in een verklaring dat drugs, wapens, contant geld, mobiele telefoons, internet en handel niet geoorloofd zijn en dat er strenge controle is. Over mogelijke misstanden en of gevaar zeggen ze niets. "Wij zijn de overtuiging toegedaan dat ons beleid afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers", aldus de kliniek.