'Vuurwerk mogelijk al eerder in De Kuip'

Het vuurwerk dat zondag door aanhangers van Ajax op het veld van De Kuip werd gegooid en de bekerwedstrijd tussen de Amsterdammers en PEC Zwolle verstoorde, was mogelijk al ver voor de wedstrijd in het stadion aanwezig. Dat zegt directeur van De Kuip Jan van Merwijk tegen de NOS.

"Ik sluit niet uit dat het vuurwerk al eerder het stadion is binnengekomen. Ondanks het feit dat we voordat het stadion opengaat alles controleren. Het spul is niet zo groot en dus relatief gemakkelijk te verbergen", zegt hij.

Van Merwijk zegt verder dat het bijna niet te doen is om de beveiliging waterdicht te krijgen. "Het is geen vliegveldcontrole, waarbij je volledig door scanners loopt en je bagage wordt gescand." Het stadion stelt desondanks een onderzoek in naar de vraag hoe het vuurwerk is binnengekomen.

Verscheidene Ajax-supporters meldden eerder maandag tegenover de NOS dat er nauwelijks gefouilleerd is bij aankomst in Rotterdam. Ook zou bij het vertrek in Amsterdam niet iedereen zijn gecontroleerd.

De KNVB stelt maandag in een verklaring dat de supporters van beide clubs tweemaal zijn gefouilleerd: eenmaal bij vertrek en eenmaal bij aankomst in het stadion. Op basis hiervan is volgens de voetbalbond 'diverse mensen' de toegang tot het stadion geweigerd.

De bond gaat met de clubs en de autoriteiten de kwestie grondig evalueren om te kijken wat er mis is gegaan. Ook worden de vuurwerkgooiers opgespoord en bestraft. "Deze mensen horen wat ons betreft niet in een voetbalstadion thuis", aldus de KNVB.