Grote brand in centrum Haarlem

Een grote brand heeft zaterdagochtend een monumentaal pand in het centrum van Haarlem verwoest. De brand sloeg over naar het dak van het pand ernaast. Dat was al uit voorzorg ontruimd. Niemand raakte gewond. Dat liet de de Veiligheidsregio Kennemerland weten.

De woning aan de Kleine Houtstraat waar het vuur ontstond, is gedeeltelijk ingestort. De trapgevel is volledig weggevaagd. Er is geen gevaar voor instorting van het pand ernaast. Daarin zit onder meer een restaurant.

De brandweer kan lastig aan de achterkant van de panden komen, omdat de straat erg smal is. Er is nog veel rookontwikkeling, maar de rook is volgens de veiligheidsregio niet gevaarlijk. Omwonenden kunnen hun ramen en deuren wel beter gesloten houden.

Een buurman zag 's ochtends rook en waarschuwde de bewoner van het brandende pand. Die kon op tijd zijn huis uitkomen. Volgens de veiligheidsregio lag er veel brandbaar materiaal in huis, maar het is nog niet duidelijk wat dat precies was. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

De eigenaar van het restaurant vertelde dat hij zich al langer zorgen maakte over de toestand van het pand naast hem. "Het was een oude zooi. Ik heb de eigenaar ook verteld dat ik me zorgen maakte", zei hij zaterdag. De vlammen bereikten zijn restaurant niet.

Een aantal winkels in de Kleine Houtstraat moest vanwege de brand gesloten blijven. De veiligheidsregio informeert de buurtbewoners over de brand. Die is inmiddels onder controle.