Iraanse president doet handreiking naar Westen

Volgens de Iraanse president Hassan Rouhani heeft Iran bewezen geen vijandige bedoelingen te hebben tegen welk land ook, inclusief de Verenigde staten. Dat heeft hij vrijdag in een toespraak op Nationale Legerdag gezegd.

Rouhani refereerde aan de gesprekken die Iran momenteel voert met de internationale gemeenschap. "Tijdens het overleg hebben we de wereld verteld dat we geen oorlog willen, maar logica en gesprekken", aldus Rouhani.

De president noemde Israël niet bij naam, maar zei wel dat Iran 'geen enkel land zal binnenvallen'. Wel zal Teheran bij een invasie van een ander land weerstand bieden, aldus Rouhani. Het staatshoofd zei ten slotte naar betere banden met zijn buurlanden te streven.

De opmerkingen staan in schril contrast met Rouhani's voorganger, Mahmoud Ahmadinejad. Laatstgenoemde kwam regelmatig in het nieuws met zijn omstreden uitspraken over de Holocaust, de aanslagen van 11 september en dreigementen om 'het kankergezwel' Israël van de kaart te vegen. Rouhani kiest sinds zijn aantreden vorig jaar voor een meer constructieve benadering. Hij heeft zijn volk beloofd het dispuut met de internationale gemeenschap over Irans nucleaire programma op te lossen. Ook zegt de president zich in te spannen om de sancties tegen Iran te laten opheffen.