'UvA wist van fraude met computertoetsen'

De Universiteit van Amsterdam (UvA) was al veel langer op de hoogte van de fraude met computertoetsen op de faculteit Economie en Bedrijfskunde. De school zou echter geen maatregelen hebben genomen. Dat zeggen studenten van de studie tegen NOS op 3.

Docenten en medewerkers zouden zelfs hebben gewezen op de fraudemogelijkheden. Andere leraren maakten er grappen over. De studenten zijn daarom ook verbaasd dat de universiteit nu groot alarm heeft geslagen. "Iedereen wist dat je zo kon valsspelen, het was zo algemeen bekend dat het niet voelde alsof we iets verkeerds deden", zegt een van hen.

De fraude kwam afgelopen dinsdag aan het licht toen universiteitskrant Folia er over schreef. Door gelijktijdig op twee browsers in te loggen konden de studenten met computertoetsen frauderen. Met de proefwerken kon voorafgaand aan het afsluitende tentamen een halve bonuspunt worden verdiend.

Zeker vierhonderd studenten zouden de truc hebben gebruikt. De examencommissie heeft alle toetsen ongeldig verklaard. De universiteit onderzoekt de zaak nog.