Advocaat berust in verbod pedovereniging

Advocaat Bart Swier van pedofielenvereniging Martijn legt zich neer bij het verbod dat de Hoge Raad vrijdag uitsprak. De vereniging zou nog naar het mensenrechtenhof in Straatsburg kunnen, maar dat ziet hij niet zitten, zo zei Swier vrijdag tegen BNR. De uitspraak van de Hoge Raad lijkt daarmee het sluitstuk van een lang proces.

"Praktisch kost dat veel moeite voor een zaak waar waarschijnlijk onvoldoende juridische middelen voor zijn", zei Swier, die vrijdag verder niet bereikbaar was voor commentaar, over een gang naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. "Ik denk daarom dat de vereniging dit oordeel niet verder zal aanvechten."

Wel staat Swier kritisch tegenover de uitspraak van de Hoge Raad. "Ik ben het er niet mee eens dat de vereniging een gevaar vormt voor kinderen", zei Swier tegen de nieuwszender. "Leden van de vereniging hebben fantasieën op papier gezet en daarbij is het gebleven."

De mening van de vereniging zal nooit grootschalig worden uitgedragen en zal daarom de samenleving niet ontwrichten, redeneert Swier. "Het is daarom een volstrekt denkbeeldig risico dat de vereniging de veiligheid van onze kinderen ondermijnt."

De vereniging, die streeft naar de maatschappelijke acceptatie van vrijwillige seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen, werd vrijdagochtend verboden en ontbonden door de Hoge Raad. Eerder werd Martijn al verboden door de rechtbank in Assen. Dat verbod werd in hoger beroep ongedaan gemaakt door het hof in Leeuwarden.

Het hoogste rechtscollege oordeelt nu dat Martijn seks met kinderen propageert, en dat het ontbinden van de vereniging noodzakelijk is 'in het belang van de bescherming van de gezondheid, rechten en vrijheden van kinderen'.