Omzet Google maakt fikse sprong

Google heeft in het eerste kwartaal veel meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten van het Amerikaanse internetbedrijf stegen tussen januari en maart met negentien procent naar even meer dan 15,4 miljard dollar (11,1 miljard euro). Dat maakte Google woensdag na het sluiten van de beurs bekend.

Van die extra verdiensten hield de zoekmachinegigant echter weinig over. De nettowinst van Google steeg namelijk slechts met 3,2 procent in vergelijking met een jaar eerder. Onder de streep resteerde een bedrag van een kleine 3,5 miljard dollar. Dat is omgerekend 6,27 dollar winst per aandeel.

Google deed het daarmee aanmerkelijk minder dan werd verwacht. Analisten gepeild door informatiedienst Thomson Reuters hadden namelijk gerekend op een omzet van 15,5 miljard dollar en winst per aandeel van 6,40 dollar. Het aandeel Google verloor in de handel nabeurs daardoor bijna zes procent.

Net als in vorige kwartalen had Google ook in de eerste maanden van dit jaar het grootste deel van zijn omzet te danken aan de inkomsten uit advertenties. Het internet bedrijf ontving in totaal 10,5 miljard dollar aan advertentie-inkomsten. Dat is 21 procent meer dan een jaar geleden.

Ook de 'overige omzet' liep flink op, met bijna vijftig procent naar ruim anderhalf miljard dollar. Onder dat kopje vallen onder meer de inkomsten uit de verkoop van applicaties in de Play Store. Omdat Google de overige omzet niet verder opsplitst blijft het doorgaans een mysterie welk onderdeel het goed deed.

Terwijl de omzet vorig kwartaal dus flink toenam, stegen de kosten echter mee. Aan onderzoek en ontwikkeling ging het bedrijf bijna een kwart meer uitgeven dan vorig jaar, terwijl de administratieve kosten met bijna vijftig procent opliepen. Ook door de hogere belasting, hield Google aan winst daardoor uiteindelijk nauwelijks meer over.