Ban: nu geen blauwhelmen naar Oekraïne

Het is niet het juiste moment om vredesmilitairen naar het oosten van Oekraïne te sturen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon dinsdag tijdens een bezoek aan Mexico gezegd tegen de Mexicaanse krant Reforma. De Oekraïense regering vroeg eerder deze week in een brief aan Ban om een vredesmissie om de crisis in Oost-Oekraïne te bezweren.

Pro-Russische separatisten hebben in Oost-Oekraïne in een tiental steden overheidsgebouwen bezet. Ze eisen een referendum over meer autonomie of aansluiting bij Rusland, zoals vorige maand op de Krim. Volgens Kiev en het Westen zit Rusland achter de onrust, maar Moskou ontkent in alle toonaarden.

"Op dit moment lijkt het niet erg praktisch om troepen te sturen", zei Ban. De VN-chef herinnerde de interviewer eraan dat voor een vredesmissie instemming van de Veiligheidsraad nodig is, waar Rusland over een vetostem beschikt. "Tenzij we een duidelijk mandaat hebben en toestemming van de Veiligheidsraad kan ik geen actie ondernemen."