Hennis overweegt inzet F-16's bij OekraÔne

Nederland besluit mogelijk woensdag met twee F-16's bij te dragen aan de NAVO-patrouilles die vanwege het conflict in Oekraïne plaatsvinden. Er kan ook een marineschip worden gestuurd, zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert dinsdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman.

In Oekraïne kwam het dinsdag tot gevechten tussen Oekraïense regeringssoldaten en pro-Russische milities. Gevreesd wordt dat Rusland dit als excuus aangrijpt om het land binnen te vallen onder het mom van bescherming van de pro-Russische burgers. Eerder werd de Krim al ingelijfd. De gespannen situatie in het land maakt volgens Hennis 'veel emotie' los bij de oostelijke bondgenoten van de NAVO. "Er komt veel oud zeer naar boven."

De verhoogde aanwezigheid van de NAVO is volgens de minister niet bedoeld ter afschrikking, maar ter 'geruststelling van de oostelijke bondgenoten'. Daar wil zij intensiever aan bijdragen. Woensdag overleggen de NAVO-lidstaten over wat voor de patrouilles nodig is. Hennis verwacht dat NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen later bekendmaakt welke landen in welke vorm gaan bijdragen.

Het staat volgens de minister nog niet vast dat Nederland F-16's stuurt. "De Verenigde Staten hebben al extra vliegtuigen gestuurd. Op een ander moment kan dat Portugal zijn en een andere keer kunnen wij dat weer zijn."

De minister benadrukte dat de NAVO er met een reden is. "Het is de best mogelijke veiligheidsverzekering met wereldwijde dekking. Die dekking geldt ook voor oostelijke bondgenoten." Hennis is het met de Amerikaanse president Barack Obama eens dat Europese landen zich te lang achter de 'brede schouders' van de Verenigde Staten hebben verscholen. Daarom zouden landen eerder meer in plaats van minder geld in hun defensie moeten steken. "Vrijheid is niet gratis."