Poetin wil dat VN optreden Kiev veroordelen

De Russische president Vladimir Poetin wil dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap het 'ongrondwettige' optreden van Kiev in het oosten van Oekraïne veroordelen. Hij heeft dat dinsdag in een telefoongesprek met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon laten weten, zegt het Kremlin in een verklaring.

De VN-chef toonde zich eerder 'uitermate bezorgd' over de toestand in het oosten van Oekraïne. Hij deed een beroep op alle partijen al het mogelijke te doen om de spanning te verminderen en verder geweld te vermijden.

De Oekraïense regering meldde dinsdag de herovering van het vliegveld van Kramatorsk, een plaatsje bij Slovjansk op zo'n 160 kilometer van de grens met Rusland. Bij de gevechten tussen de Oekraïense regeringssoldaten en pro-Russische milities vielen volgens de Russische televisie vier tot elf doden, maar dat is tot nog toe nergens bevestigd.

Rusland beschouwt de pro-Europese regering die na de val van president Viktor Janoekovitsj in februari is aangetreden niet als legitiem. De crisis in Oekraïne is door de 'gewelddadige operatie' nog eens verscherpt, zei Poetin tegen Ban.