'Fluwelen handschoen werkt niet bij dreigtweets'

Het 14-jarige meisje dat een dreigtweet naar American Airlines stuurde verdient een strenge aanpak. "De fluwelen handschoen werkt niet", zegt Remco Pijpers van Mijn Kind Online, een kenniscentrum op het gebied van jeugd en nieuwe media. "De politie moet wel onderzoek doen, want je weet nooit of er toch een serieuze dreiging achter zulke tweets zit."

"Bijna altijd gaat het om een grap, maar dat moet de politie wel controleren. Ze hebben hun handen vol aan dit soort grappenmakers", zegt Pijpers, die scholen adviseert over leerlingen en social media.

Uit cijfers van de politie blijkt dat in Nederland dagelijks zo'n 35 duizend bedreigingen via Twitter worden verstuurd. Tweehonderd daarvan zijn zo ernstig dat de politie ze onderzoekt. "Je moet er niet aan denken dat de dreiging echt blijkt", zegt Pijpers. "Dat er bijvoorbeeld na een dreigtweet een schietpartij op school plaatsvindt."

De strenge aanpak dient ook om andere tieners te waarschuwen voor ondoordachte acties. "Tieners maken nu eenmaal fouten, dat is waar", zegt Pijpers. "Vaak willen ze gewoon weten: goh, leest iemand mij? Word ik gezien? Ze denken dat hun berichtje toch niet serieus wordt genomen."

Maar dat gebeurt dus wel. American Airlines kondigde aan de gegevens van het meisjes door te sturen aan de FBI, ook al liet de Rotterdamse weten dat haar tweet als grap was bedoeld. Het is te vergelijken met het roepen van het woord 'bom' op een luchthaven. "Daar is iedereen allergisch voor, er wordt niet om gelachen", aldus Pijpers. "Zo'n meisje in de gevangenis stoppen gaat te ver. Maar ik denk dat haar medeleerlingen nu wel uitkijken."

De politie doet er volgens hem verstandig aan vaker op scholen langs te gaan om te vertellen hoeveel impact zo'n dreigtweet kan hebben. Ook scholen zouden hier vanuit preventief oogpunt meer aandacht aan kunnen besteden, aldus Pijpers. "Uiteraard hebben ouders hier ook een rol in. Maar de reacties verschillen. De een vindt het allemaal poeha, de ander wordt heel boos op zijn of haar kind."

Het meisje is na een politieverhoor inmiddels weer thuis. Ze is echter nog niet af van de zaak, laat een woordvoerder van de politie dinsdag weten.