Juweliersvrouw Deurne schoot 'in blinde paniek'

Juweliersvrouw Marina Sanders schoot op de overvallers omdat ze in 'blinde paniek' was. Dat zegt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van het juweliersechtpaar, zondag tegen de NOS. Volgens hem was het doodschieten van de twee overvallers in Deurne 'puur noodweer'.

"Het was een hel. Willy vocht voor zijn leven", zegt de raadsman. "Marina dacht dat haar man werd vermoord. Ze schoot in blinde paniek. Ze voelt zich nu een monster, zegt ze. Maar het kon niet anders." De echtelieden hebben dit verhaal afgelopen week ook afzonderlijk bij de politie verteld.

Ze willen rust en geen demonstraties, extreemrechtse spandoeken of klopjacht op de mogelijke derde overvaller, vertelt Kuijpers. Er is volgens hem op 28 maart geschoten uit noodweer, en niet omdat de overvallers Marokkaans waren.

De vrouw stond achter de toonbank toen de jongste overvaller, Abdel H., zich bij de toegangssluis van de winkel meldde. Hij wilde informatie over een horloge en steentjes, waarop ze haar man erbij riep. Hij was in de ruimte achter de winkel aan het werk, waar de monitoren van de bewakingscamera's staan. Willy Sanders kwam vervolgens naar de winkel, terwijl zijn vrouw in de werkruimte achterbleef.

Toen een tweede man aanbelde en werd binnengelaten trok deze een wapen met geluiddemper. Abdel H. spoot vervolgens met pepperspray, maar de juwelier ging toch af op de overvaller met het wapen af in een poging het af te pakken. Hij kwam op de grond terecht en werd geschopt, aldus de advocaat. "Maar hij heeft niets gevoeld, ook niet van de pepperspray. Hij vertelde me dat hij maar aan één ding dacht: ik moet overleven."

Zijn vrouw zag op de camerabeelden wat er gebeurde. "Ze hoort hoe een van de overvallers roept: schiet hem kapot, schiet hem kapot", zegt Kuijpers. "Ze pakt uit een ruimte onder de kassalade een Russisch pistool, dat iemand in het uitgaanswereldje aan Willy had aangeboden nadat het paar al eens was overvallen, en wil de winkel in."

Vanwege de paniek kon ze volgens de advocaat de deur naar de winkel niet open krijgen. "Ze schiet er dan dwars doorheen, terwijl haar man aan de andere kant vecht met de overvallers. Ze krijgt de deur op een kier open, wringt haar wapen in de spleet en schiet nog eens. Ze ziet haar man in het bloed op de grond liggen, ziet een overvaller en denkt dat ze in zijn richting heeft geschoten", zegt Kuijpers.

Als de deur helemaal opengaat komt ze oog in oog te staan met een van de overvallers. Ze hadden hun wapens op elkaar gericht, maar de juweliersvrouw schoot eerder. "Het was een kwestie van seconden. Ze dacht: Willy gaat eraan en daarna ik ook." De andere overvaller was daarvoor al geraakt.

Volgens Kuijpers heeft de vrouw drie tot vijf keer geschoten. Een van de kogels heeft haar man in zijn hand geraakt. "Dat hij door een kogel uit haar wapen is getroffen, geeft wel aan dat er sprake was van blinde paniek", redeneert Kuijpers.

Het echtpaar is volgens de advocaat zwaar aangeslagen door de gebeurtenissen. "Marina is aan de tranquillizers. Ze zit er helemaal doorheen. Ze voelt zich een monster. Ze vindt het verschrikkelijk dat twee jonge jongens dood zijn. Ze denkt de hele dag aan de ouders van die jongens."

Het Openbaar Ministerie liet kort na de fatale schietpartij al weten het echtpaar waarschijnlijk niet te vervolgen. "Laat justitie zijn werk doen, want iedereen zal zien en ook kunnen bevatten waarom justitie straks geen vervolging instelt", aldus Kuijpers.

De advocaat vindt dat Marina Sanders niet moet worden vervolgd, ook niet voor het ontbreken van een wapenvergunning. Hij begrijpt niet dat haar man officieel nog wordt verdacht van dubbele doodslag. "Dat is natuurlijk een beetje wonderlijk als je geen pistool in handen hebt gehad en hebt moeten vechten voor je leven. Ik verwacht van justitie dat ze binnen nu en hele korte tijd die verdenking tegen Willy sowieso al laten vallen."