Holocaustoverlevende 'nazi'

Hoewel Martin Leeda als kind in een concentratiekamp gezeten heeft, werd hij onlangs in Israël uitgemaakt voor nazi.

Dat schrijft De Telegraaf, de krant die door haar pro-Duitse houding na de oorlog een publicatieverbod kreeg van ruim vier jaar en pas eind 1949 opnieuw verscheen.

De 74-jarige Leeda komt vaker in Israël en is gids in het Joods Historisch Museum te Amsterdam. Hij was in Tel Aviv op bezoek met zijn vrouw, waar de twee de bus namen.

Eenmaal in de bus praatten Leeda en zijn vrouw met elkaar in het Nederlands. De buschauffeur dacht echter Duits te horen en begon Leeda en zijn vrouw uit te schelden. Ook zou het bejaarde echtpaar met geweld bedreigd zijn.

In Israëlische media geeft Leeda aan woedend te zijn. Hoewel hij na WO2 enkele jaren in Israël woonde was dit hem nog nooit gebeurd. "Ik ben geen nazi, ik heb de Holocaust overleefd. De chauffeur zou zich moeten schamen voor wat hij heeft gedaan."

Leeda vervolgt: "Deze crimineel heeft bovendien mijn vrouw opzettelijk pijn gedaan. Bij onze halte in Tel Aviv, deed hij de deur opzettelijk te vroeg dicht. Daardoor kwam ze klem. Zij was hevig geëmotioneerd door het voorval. Misschien zelfs nog meer dan ik."

De busbestuurder heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Het OV-bedrijf van Tel Aviv heeft daarnaast beloofd maatregelen tegen de chauffeur te gaan nemen.