Direct Wonen gooit verdienmodel om

Huurmakelaar Direct Wonen vraagt niet langer de omstreden bemiddelingsvergoeding voor het vinden van een huurhuis. Het bedrijf verlangt voortaan een vast bedrag per maand van woningzoekenden. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.

Huurders betaalden tot nu toe inschrijvingskosten en een maandbedrag huur als vergoeding aan Direct Wonen als er een contract werd afgesloten, ook als het een tijdelijk contract betrof. Nu wordt van potentiële huurders een bedrag van vijftien euro per maand gevraagd om te kunnen reageren op advertenties. Na afloop van een bemiddeling kan het abonnement worden opgezegd.

Er was altijd veel kritiek op de hoge bemiddelingskosten van het bedrijf dat sinds 2011 alleen online opereert. Het bedrijf, dat ongeveer een vijfde van de markt bedient, zegt het verdienmodel te veranderen 'omdat het geluisterd heeft naar de klant', die meer duidelijkheid en transparantie wilde.

In 2010 verbood de rechter in zaak van een andere makelaar de bemiddelingskosten voor huurders, als die reageerden op een online advertentie. Volgens de rechter werkte de betreffende website in opdracht van de verhuurder, en mocht het dan ook geen geld vragen van de huurder. In andere zaken werden verhuurwebsites echter weer in het gelijk gesteld. Volgens een woordvoerder van Direct Wonen werkte het bedrijf echter wel altijd 'volgens de wet', en is de beslissing om het verdienmodel te veranderen niet door juridische perikelen ingegeven.

Door de verandering heeft het bedrijf het personeelsbestand teruggebracht van zestig naar tien. De meeste medewerkers zijn naar een andere baan begeleid.