TunesiŽ wil Star Wars-dorpje redden

Tunesië is een internationale campagne gestart om het Star Wars-dorp Mos Espa te redden. Het dorp, in werkelijkheid Ong Jmel, was in de films The Phantom Menace uit 1999 en Attack of the Clones uit 2002 te zien als het geboortedorp van hoofdfiguur Anakin Skywalker, de jedi die later verwordt tot de duistere Darth Vader. Het dreigt te worden verzwolgen door het oprukkende woestijnzand in het zuiden van het land.

"Mos Espa is een pelgrimsoord voor vele Star Wars-fans van over de hele wereld", valt op de website te lezen. "Maar het is ook als cultureel erfgoed en van groot belang voor de plaatselijke economie."

In totaal is driehonderdduizend Tunesische dinar (ruim 137.000 euro) nodig om Ong Jmel te redden. De Tunesische staat heeft al 160.000 dinar betaald. De rest moet komen van donateurs.

Tunesië probeert al jaren het toerisme in het land te verbreden, en naast het kusttoerisme ook cultureel toerisme aan te zwengelen. De overheid heeft al een pijnlijke les geleerd. Het dorp Mos Eisley, dat voor de eerste Star Wars-film uit 1977 werd gebouwd, is vrijwel meteen na het filmen verlaten en werd nooit een florerende trekpleister.