Opstelten weet niet wat aan Cees H. is overgemaakt

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) weet niet hoeveel geld precies is overgemaakt aan drugscrimineel Cees H. Dat schrijft Opstelten dinsdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer. "Over wat feitelijk is overgemaakt, heb ik met uw Kamer niet gesproken", schrijft de minister.

Opstelten probeert nu te achterhalen wat er daadwerkelijk is betaald, maar dat heeft nog geen resultaat opgeleverd. Het zoeken wordt bemoeilijkt omdat bewaartermijnen zijn verstreken en het OM enkele malen is overgestapt op een ander betalingssysteem. De minister belooft de Kamer te informeren als er meer duidelijk is.

Tot op heden herhaalde Opstelten keer op keer dat de schikking twee miljoen gulden bedroeg, waarvan H. 1,25 miljoen gulden kreeg en de staat 750 duizend gulden. De twee miljoen is een 'rekensom' waarbij Opstelten zich heeft gebaseerd op een advies van het OM, schrijft hij nu.

Recente uitlatingen van H.'s advocaat dat justitie vijf miljoen gulden heeft overgemaakt zijn 'niet te plaatsen', schrijft de bewindsman. Opstelten is bereid om de Kamer 'bij hoge uitzondering' inzage te geven in dat advies. De top van het OM heeft het bedrag van twee miljoen maandag nog eens bevestigd, aldus de minister.

De brief is voor de oppositie reden om opnieuw in debat te willen met Opstelten over de kwestie. "Er is nog altijd geen duidelijkheid over wat er feitelijk is betaald", zegt D66-Kamerlid Magda Berndsen. De coalitiepartijen VVD en PvdA willen geen debat. De PvdA verandert mogelijk nog van mening, afhankelijk van de inhoud van het vertrouwelijke stuk.