Ramadan bepaalt mogelijk datum eindexamens

In het politiek correct doorgeschoten Groot-Brittannië hebben onderwijsdeskundigen bedacht dat het wellicht een goed idee om het eindexamen eerder te doen dan gebruikelijk is. De eindexamens vallen in 2016 namelijk samen met de ramadan en de theorie is dat leerlingen die zichzelf vrijwillig verhongeren, minder goed zullen presteren.

Het betreft hier de GCSE- en A-leveltoetsen. De examens staan nu nog –zoals altijd- gepland in mei en juni. Precies in de islamitische feestmaand, waarin aanhangers van een vroegmiddeleeuwse profeet de grootste pret hebben door overdag niets te eten of te drinken. In de optiek van enkele deskundigen zouden sommige feestgangers nogal wat last kunnen hebben van dit stukje cultuurverrijking.

Uiteraard zijn er ook racisten tegenstanders die enige moeite hebben met het verplaatsen van de examendata. Zij denken dat dit nogal wat wrevel en tot verdeeldheid zou kunnen leiden. Een van hen heeft de media gemeld dat 'examen een seculiere zaak' is en 'dat moet ook zo blijven'.

Er zijn alternatieven voor dit onzalige plan. Zou is er geopperd dat toetsen eventueel 's ochtends worden afgenomen, wanneer de gelovigen wat minder hongerig zijn. Een ander briljant alternatief is om moslims gewoon extra punten te geven.