Verdachten diefstal dressuurpaard nog vast

De 15 mensen die donderdagavond werden opgepakt op een manege in Vijfhuizen (Noord-Holland), na een vechtpartij om het dressuurpaard Vingino, worden zaterdag door de politie ondervraagd. Iedereen zit nog vast, liet een politiewoordvoerder zaterdag weten. "We moeten eerst duidelijk krijgen wat er precies is gebeurd." Omdat het om een grote groep gaat, duren de verhoren mogelijk langer. Vingino, die in beslag is genomen, staat zo lang "op een geheime plek en wordt goed verzorgd."

Uit forensisch onderzoek moet nog blijken of er bij de vechtpartij is geschoten. In de manege werden twee hennepkwekerijen ontdekt, waarvoor illegaal elektriciteit werd afgetapt. Vrijdag zijn de kwekerijen ontmanteld.

De tien mannen en vijf vrouwen komen uit de omgeving van Leiden en Haarlem. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij paardendiefstal. Volgens de politie werden enkele mannen donderdagavond rond 22.00 uur betrapt toen ze het dier wilden weghalen bij de manege. Daarop ontstond een vechtpartij tussen beide partijen die beweren eigenaar van Vingino te zijn. Alle betrokkenen zijn opgepakt. De politie nam behalve Vingino ook een aantal voertuigen in beslag.