'Kamer verkeerd ingelicht over witwasdeal Teeven'

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft de Tweede Kamer verkeerd ingelicht over de omstreden 'witwasdeal' die zijn staatssecretaris Fred Teeven (VVD) in 2000 als officier van justitie sloot met Cees H. Dat zegt de voormalige advocaat van de drugscrimineel Piet Doedens vrijdag in de Volkskrant.

Doedens stelt dat het Openbaar Ministerie in september 2001 bijna vijf miljoen gulden heeft overgemaakt naar zijn advocatenkantoor, vanwaar het geld naar H. werd doorgesluisd. Opstelten sprak dit onlangs tegen. Volgens hem ging het om twee miljoen euro, waarvan de staat 750 duizend gulden heeft gehouden. Ook H.'s huidige advocaat Jan-Hein Kuijpers zegt dat het bedrag aanzienlijk hoger ligt dan Opstelten de Kamer voorhoudt.

Diverse oppositiepartijen zouden volgens de Volkskrant overwegen het vertrouwen in Opstelten op te zeggen zodra ze bewijs hebben dat zijn verhaal niet klopt. Zowel de minister als H.'s advocaten weigeren echter het bankafschrift te tonen.

Teeven sloot in 2000 als officier van justitie een deal met drugscrimineel Cees H. Die overeenkomst hield in dat H. 750 duizend gulden moest betalen, waarna hij miljoenen aan zwart geld kreeg teruggestort. Opstelten verdedigde onlangs in een Kamerdebat de handelswijze van Teeven en ontkende dat de staatssecretaris zich schuldig heeft gemaakt aan een witwasoperatie.