Telecomsector hekelt netneutraliteit

De Europese telecomsector is zeer kritisch over het besluit van het Europees Parlement om netneutraliteit in de wet vast te leggen. Volgens brancheorganisatie ETNO, die de belangen van de sector vertegenwoordigt, belemmeren de nieuwe regels 'het aanbieden van innovatieve diensten op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs'.

Ook zouden bestaande diensten als internet-tv, videobellen en virtuele private netwerken voor bedrijven hinder ondervinden door de nieuwe wetgeving. "Dit legt beperkingen op aan het beheer van internetverkeer, waardoor het efficiënt managen van het netwerk bijna onmogelijk wordt. Het gevolg is een internet van slechtere kwaliteit voor iedereen", stelt ETNO donderdag in een verklaring.

Volgens de brancheorganisatie leidt de Europese economie hierdoor schade en kunnen Europese bedrijven minder goed concurreren met andere regio's.

De Consumentenbond is daarentegen zeer tevreden met het besluit van het Europarlement. "Vrije toegang tot internet is hiermee voor consumenten gewaarborgd", juicht directeur Bart Combée donderdag in een verklaring.

Combée stelt dat internetaanbieders specifieke diensten straks niet langer kunnen 'afknijpen, blokkeren of financieel extra belasten'. Consumenten worden daardoor beschermd tegen aanbieders die bellen via internet willen blokkeren of berichtendiensten zoals Whatsapp extra duur willen maken, stelt hij.