Rutte op vingers getikt om spijbelen

Premier Mark Rutte (VVD) heeft een standje gekregen van de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Rutte ontbrak vorige maand bij een Kamerdebat over een Europese top die hij zou bijwonen.

In zijn plaats stuurde Rutte, tegen alle gewoontes in, staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld (PvdA) naar het debat, dat plaatsvond op 18 maart en vooral in het teken stond van Oekraïne.

Volgens de Kamer lijkt het erop dat Rutte voorrang heeft gegeven aan de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen, die een dag later zouden plaatsvinden. Van Miltenburg, een partijgenote van de premier, meldt Rutte dat zij het 'ernstig betreurt' dat van de gewoontes is afgeweken. Zij verzoekt Rutte onder de aandacht van het kabinet te brengen dat dit niet de bedoeling is.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA), die ook bij het debat had moeten zijn, meldde eerder aan de Kamer dat Mansveld naar het debat was gestuurd omdat het klimaatbeleid ook op de agenda van de Europese top stond, en dat valt onder haar verantwoordelijkheid.