Matige smog door fijnstof en Saharazand

De lucht boven Nederland is momenteel vies en ongezond. Dat komt door een combinatie van fijnstof, Saharazand en berkenpollen, meldt weeronline.nl dinsdag. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM spreekt zelfs van matige smog.

Matige smog komt wel vaker voor, maar meestal door ozon, laat een woordvoerder van het RIVM desgevraagd weten. Ook zegt hij dat het nu wel erg vroeg in het jaar is. Meestal komt smog alleen voor in de zomer, als het erg warm is.

Volgens weeronline.nl zorgde onder meer de smog ervoor dat er de laatste dagen geen strakblauwe lucht te zien was ondanks het vrij zonnige weer. Het Saharazand is tijdens zonsopkomst en -ondergang goed te zien door de bruinige gloed aan de horizon.

De komende dagen stijgt de kans op een bui, waardoor het zand naar beneden komt. Weeronline adviseert autobezitters daarom hun auto nog even niet te wassen. Na een regenbui kan er namelijk een laagje zand op de auto liggen.

Vanaf het weekeinde wordt zowel op grote hoogte als aan de grond schonere lucht vanaf zee aangevoerd. Hierdoor duiken de temperaturen ook iets omlaag.