Geen 'acuut gevaar' voor grote overstroming

Er bestaat geen 'acuut gevaar' voor een dijkdoorbraak waardoor grote delen van Nederland blank komen te staan. Dat zei minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Hij reageerde hiermee op de zorgen van PVV-Kamerlid Machiel de Graaf na het zien van een uitzending van RTL Nieuws waarin gesteld werd dat drie miljoen Nederlanders achter zwakke dijken wonen. "Aan veiligheid mag geen enkele concessie worden gedaan", stelde De Graaf.

Asscher, die verantwoordelijk minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD) verving, stelde dat de normen voor dijkveiligheid al onder de loep liggen sinds jaren geleden bleek dat vele kilometers dijk moeten worden versterkt. Hierbij wordt ook gekeken naar de impact van de bevolkingsgroei en de toegenomen economische bedrijvigheid achter de dijken.

Ook wordt gezocht naar nieuwe oplossingen om het zogeheten piping tegen te gaan, aldus de minister. Bij piping stroomt water onder de dijken door waardoor gaten ontstaan. Dit risico zou bestaan bij honderden kilometers dijken.

"Maar op dit moment bestaat er geen acuut gevaar", zei Asscher. "De dijken worden goed in de gaten gehouden. Als piping voorkomt dan kunnen de waterschappen dat meteen aanpakken."