Zorgen ouders meegenomen in Radboud

Het Radboud UMC in Nijmegen voert een kinderalarmsysteem in waarbij signalen op rood gaan als ouders van een ziek kind zich ernstige zorgen maken. Ook als er volgens medische gegevens geen reden is tot zorg worden de zorgen van de ouders niet terzijde geschoven, meldt het ziekenhuis dinsdag.

Artsen en verpleegkundigen kunnen het ook zelf aangeven als ze aanvoelen dat iets niet pluis is. Er wordt dan een rood vlaggetje aangevinkt, waardoor alle verplegers en artsen weten dat een kind extra in de gaten moet worden gehouden.

Ouders blijken volgens het ziekenhuis goed in staat om te voorspellen of er iets ernstigs aan de hand is. "Hun inbreng is belangrijk omdat zij als geen ander weten wanneer hun kind zich anders gedraagt dan normaal", schrijft het ziekenhuis.

Het ziekenhuis begon drie jaar geleden al met een kinderalarmsysteem dat alleen uitgaat van medische gegevens. Als bijvoorbeeld de hartslag, bloeddruk of ademhaling te ver afwijken gaat het signaal op rood. Dit systeem heeft zijn waarde volgens het ziekenhuis inmiddels bewezen. Zeventig procent van de kinderen die op de intensive care belanden was al aangemerkt als risicovol, zegt een woordvoerder. Om dat percentage hoger te krijgen worden de zorgen van ouders meegenomen.

Het ziekenhuis erkent dat vrijwel alle ouders die met hun kind op het ziekenhuis komen bezorgd zijn. "Maar we gaan natuurlijk niet ieder kind met een rode vlag aanmerken, dan heeft het geen zin meer. We gaan na of ouders aangeven of er echt iets anders is dan anders."