Rusland haalt bataljon weg bij grens OekraÔne

Rusland trekt een legerbataljon dat bij Rostov naar de grens met Oekraïne was gestuurd terug naar zijn basis in de centrale regio Samara. Dat heeft het ministerie van defensie in Moskou volgens Russische persbureaus maandag laten weten.

Aleksandr Rozmaznin, plaatsvervangend hoofd van het commandocentrum van de Oekraïense strijdkrachten, bevestigde dat het aantal Russische militairen aan de grens is afgenomen.

De grote aantallen Russische militairen aan de grens hadden in Oekraïne en in het Westen ongerustheid gewekt over de bedoelingen van Moskou, na de inlijving eerder van het Oekraïense schiereiland de Krim. Volgens Rusland waren de militairen er alleen voor oefeningen.

Het teruggetrokken bataljon telt zo'n vijfhonderd militairen. Volgens de Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel staan er nog altijd 'tienduizenden' aan de grens van Oekraïne. Volgens een Amerikaanse functionaris heeft de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov in een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry toegezegd dat er een hele divisie zou worden teruggetrokken. Een legerdivisie telt in de regel duizenden militairen.

"Er zijn berichten over mogelijke terugtrekkingen van Russische strijdkrachten van de grens. Wij hebben dat nog niet gezien, maar als ze juist blijken te zijn, zou dat een goede zaak zijn", zei de woordvoerder van het Witte Huis in Washington, Jay Carney.

De nieuwe regering in Kiev blijft achterdochtig over de Russische troepenbewegingen. "Wij hebben informatie dat Rusland onbegrijpelijke manoeuvres uitvoert aan de grens met Oekraïne", zei een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken. "Troepen gaan op sommige plaatsen naar achteren, op andere plaatsen naar voren. Uiteraard zijn wij bezorgd over deze bewegingen. Wij krijgen van Russische zijde geen duidelijke verklaring over het doel ervan."

De waarnemend president van Oekraïne, Oleksandr Toertsjinov, wees Russische druk om Oekraïne in een losse federatie te veranderen maandag meteen van de hand. "Het Russische leiderschap moet zich bezighouden met de problemen in de Russische Federatie en niet met de problemen van Oekraïne. Het is aan de Oekraïners om de vorm van de nieuwe grondwet en de opzet van het land te bepalen."