Rutte zegt sorry om Zwarte Piet

Rutte heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan minister-president van Curaçao Ivar Asjes voor zijn uitspraken over Zwarte Piet. Hij heeft hem zelf gebeld om uit te leggen dat het een ongelukkige opmerking was, schrijft het AD zaterdag.

Bij een persconferentie over de nucleaire top kreeg Rutte zondag compleet absurde vragen over Zwarte Piet (ja, serieus). "Ik kan alleen zeggen dat mijn vrienden op de Nederlandse Antillen heel blij zijn als ze Sinterklaas vieren omdat ze hun gezicht niet hoeven te schminken. En als ik zelf Zwarte Piet moet spelen dan ben ik dagen bezig om de verf van mijn gezicht te krijgen", zei Rutte toen in zijn beste stonecoal English.

"Ik heb daar niemand mee willen beledigen", verduidelijkte Rutte vrijdag na de ministerraad tegenover een journalist van het AD. Bij zijn gesprek met Asjes zou die zijn excuses hebben geaccepteerd.

Rutte herhaalde ook nog zijn stelling dat 'black Pete' nu eenmaal 'black Pete' heet en niet 'green Pete'. De redactie kon helaas niet achterhalen welke wause wappie besloot om op een nucleaire top vragen te stellen over Zwarte Piet. Het geeft wel aan dat de accreditatieprocedure enkele behoorlijke zwakke plekken heeft gehad.