Omzet Blackberry duikt onder de miljard

Blackberry, dat bezig is het maken van telefoons af te stoten, heeft in het vierde kwartaal voor het eerst minder dan een miljard dollar omzet gedraaid. De omzet in de laatste drie maanden van het jaar kwam uit op 976 miljoen dollar (711 miljoen euro), blijkt uit de vrijdag gepubliceerde cijfers.

In het vierde kwartaal van vorig jaar werd nog een omzet behaald van 2,7 miljard dollar. Het bedrijf zag de omzet uit telefoons en andere hardware met 37 procent dalen. Uit services werd 56 procent minder omzet gehaald. Analisten gepolst door Factset hadden ingezet op een omzet van 1,1 miljard dollar in het vierde kwartaal.

Onder de streep resteerde een verlies van 423 miljoen dollar. Zonder eenmalige lasten kwam het verlies veel lager uit, op 42 miljoen dollar. Het bedrijf schreef flinke bedragen af op onverkochte toestellen.

Interim-topman John Chen kondigde bij de vorige kwartaalcijfers aan dat Blackberry zich meer gaat richten op het ontwikkelen van programmatuur en het bouwen van telefoons in de toekomst aan andere bedrijven over te laten. Chen verklaarde vrijdag dat het bedrijf goed op weg is met de nieuwe strategie. "Blackberry is financieel gezonder vandaag de dag en is op weg om weer terug te keren naar groei en winstgevendheid."

Blackberry werd vorig jaar van de beurs gehaald door Fairfax Financial. De investeringsmaatschappij stak toen een miljard dollar in het bedrijf. Begin dit jaar werd opnieuw extra geld in het bedrijf gestopt om de investeringsruimte te verhogen.