Pronk praat met PvdA'ers over koerswijziging

Een groep bezorgde PvdA'ers praat achter de schermen over een koersverandering van de partij. De zogenoemde huiskamerbijeenkomsten vinden plaats onder leiding van oud-minister Jan Pronk, meldt het programma Eenvandaag vrijdag.

De ongeruste PvdA'ers kunnen zich niet meer vinden in de huidige koers van de partij. Ze vinden dat de PvdA in het kabinet met de VVD onherkenbaar is en te rechts. De groep, die zichzelf Open Links noemt, is inmiddels een keer bijeengekomen.

Volgens Pronk, die zijn lidmaatschap van de PvdA vorig jaar opzegde, is het doel van de gesprekken 'een koersverandering van binnenuit'. Het initiatief zou kunnen uitmonden in een beweging zoals Nieuw Links in de jaren zeventig, denkt hij. Ook toen werd binnen de PvdA geageerd tegen de onduidelijke koers van de partij.

Pronk zegde zijn lidmaatschap van de PvdA na bijna vijftig jaar op, omdat hij zich niet meer thuis voelde bij de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen bracht hij een stem uit op GroenLinks. Hij heeft zich naar eigen zeggen altijd verwant gevoeld met die partij.