Koningspaar op staatsbezoek naar Polen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen eind juni een staatsbezoek aan de republiek Polen. De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft het Nederlandse koningspaar uitgenodigd voor 24 en 25 juni. Het programma is nog niet bekendgemaakt.

Het is het eerste uitgaande staatsbezoek voor het Nederlandse staatshoofd. Afgelopen week legde de Xi Jinping als eerste Chinese president een staatsbezoek af aan Nederland. Volgende week vrijdag en zaterdag leggen koning Carl XVI en koningin Silvia van Zweden een bezoek af aan Nederland. Aanleiding is de viering van vierhonderd jaar diplomatieke betrekkingen tussen beide landen.

Naast een bijeenkomst met vertegenwoordigers van het Zweedse en Nederlandse bedrijfsleven staat een bezoek aan het Rijksmuseum op het programma. Máxima en Silvia gaan langs bij De Hogeweyk in Weesp, waar 152 demente mensen wonen in een speciaal voor hen gebouwde wijk met 23 woningen. Aansluitend is er een rondvaart, waarbij aandacht wordt besteed aan de moderne architectuur rond het IJ.

Het eerste staatsbezoek van koningin Beatrix was aan Luxemburg. De 46-jarige Willem-Alexander en zijn vrouw hebben al wel kennismakingsbezoeken aan de staatshoofden van de buurlanden gebracht, maar nog geen staatsbezoeken. Ook zijn ze al in Caribisch Nederland geweest sinds de kroning op 30 april.