VS overwegen sancties tegen Venezuela

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken overweegt sancties in te stellen tegen de regering van Venezuela vanwege de voortdurende onrust in dat land. Strafmaatregelen kunnen een 'belangrijk instrument' zijn om president Nicolas Maduro te dwingen zich te verzoenen met zijn politieke tegenstanders, zei het ministerie donderdag.

Landen in Noord- en Zuid-Amerika dringen al langer aan op een oplossing voor de politieke crisis in Venezuela. De regering in Caracas krijgt scherpe kritiek vanwege het hardhandige optreden tegen leden van de oppositie, die uit onvrede over de hoge inflatie, de misdaad en de tekorten aan basisgoederen al maanden de straat op gaan. Gevechten tussen voor- en tegenstanders van de regering hebben al aan zeker 32 mensen het leven gekost.

Maduro's regering liet weten aan een van de aanbevelingen van de andere landen gehoor te hebben gegeven. Er wordt een officiële mensenrechtencommissie in het leven geroepen die direct aan de president rapporteert over misstanden door de autoriteiten.

De Verenigde Staten zeggen zich vooral zorgen te maken over de mensenrechten in Venezuela, maar het is nog maar de vraag of Zuid-Amerikaanse landen ook zo ver willen gaan om sancties in te stellen.