'Rutte demoniseert over rug kinderen'

Kinderen in Nederland hoeven niet bang te zijn dat ze zomaar het land worden uitgezet. Dat zegt Mark Rutte donderdag in het Jeugdjournaal. De premier benaderde de makers van het programma zelf, omdat hij kinderen graag gerust wil stellen. De PVV reageert verontwaardigd.

Rutte zag woensdag de uitzending met daarin het Marokkaanse meisje Hind, die de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' had gehoord en zich zorgen maakt.

"Dat vond ik aangrijpend", aldus Rutte. "Ik geef les op donderdagochtend. Ik krijg veel brieven en spreek mensen op straat. Je hebt kinderen die boos zijn en kinderen die bezorgd zijn. Maar misschien nog wel het ergste van alles: ook kinderen die bang zijn dat ze met hun ouders het land worden uitgezet. Niemand wordt in dit land zomaar uitgezet."

Update 20.15 uur
De Partij voor de Vrijheid heeft bij monde van Geert Wilders en Fleur Agema op het interview met Rutte gereageerd. Volgens Wilders bedrijft de premier politiek over de rug van kinderen. Agema gaat nog een stap verder en stelt dat Rutte op premieronwaardige wijze de PVV demoniseert.