Timosjenko: 'Poetin door kop schieten'

Voormalig premier Joelia Timosjenko heeft twee maanden voor de presidentsverkiezingen internationaal voor ophef gezorgd. De blond gevlechte dame bedreigde de Russische president Poetin namelijk met de dood.

"Ik ben zelf bereid een kalasjnikov te nemen en daarmee die smeerlap door zijn kop te schieten", zei Timosjenko over Poetin in een klaarblijkelijk afgeluisterd en op Youtube geplaatst telefoongesprek met Nestor Sjoefritsj van de pro-Rusissche Partij der Regio's. "Ik zal de hele wereld (tegen Rusland) aanvoeren, zo gauw ik het kan, opdat verdomme van Rusland nog geen brandend veld overblijft."

De gewezen regeringsleider bevestigt op Twitter de echtheid van de opnames, maar sprak tegen dat ze in het gesprek de inzet van kernwapens tegen de Russische minderheid in Oekraïne had geëist. Het telefoongesprek vond plaats op 18 maart, de dag dat Poetin zijn handtekening zette onder het verdrag over de aanhechting bij de Russische Federaties van de Krim, het tot Oekraïne behorende schiereiland.

Het is meer dan waarschijnlijk dat Timosjenko zich kandidaat stelt bij de verkiezingen van 25 mei aanstaande. Joelia is een felle tante en critici houden er rekening mee dat de, aanvankelijk door Russische staatsmedia, overgenomen bandopnames een deel vormen van de verkiezingscampagne van Timosjenko. De 53-jarige vrouw, over wie vaak geruchten opduiken dat ze nauwe banden met Poetin heeft, zou zich zo als nationaliste willen bewijzen en in het anti-Russisch westen van het land stemmen willen ronselen.


Het Palin momentje (Bron: YouTube - Russian Today)