Obama ook ff langs Mondriaan

De Amerikaanse president Obama heeft dinsdag, vlak na de afsluitende persconferentie op de nucleaire top, in het Haagse Gemeentemuseum nog even snel het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan meegepikt.

Obama kreeg aan het begin van zijn bezoek aan Nederland al een bliksemrondleiding door het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar gaf hij samen met Mark Rutte een persconferentie, met de Nachtwacht van Rembrandt als decor.

Na de laatste persbijeenkomst van de top leidde Rutte hem dinsdagmiddag langs het pronkstuk van het Gemeentemuseum: Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Volgens Rutte vond hij het abstracte schilderij van Mondriaan 'prachtig'.

Mondriaan schilderde Victory Boogie Woogie tijdens de Tweede Wereldoorlog te New York. Toen deze Dutch Master begin 1944 op 72-jarige leeftijd overleed, had hij die compositie nog niet af.

Het schilderij werd in 1997 door Nederland met geld van De Nederlandsche Bank voor 37 miljoen euro gekocht van de Amerikaanse krantenmagnaat Newhouse. Sindsdien hangt het in Den Haag.


Mondriaans ontwikkeling van realistisch naar abstract