PvdA blijft bij cordon sanitaire PVV

De PvdA blijft een cordon sanitaire rond de PVV voorstaan, ook al voelen andere partijen daar niets voor, waaronder coalitiegenoot VVD. Dat verklaarde partijleider Diederik Samsom dinsdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "We gaan niet meer samen optrekken met een partij die op deze manier politiek bedrijft."

Concreet houdt dit in dat de PvdA geen moties meer zal steunen die door de PVV tijdens debatten worden ingediend. Ook als het kwesties betreft die niet omstreden zijn, zoals op het gebied van dierenwelzijn. "We willen op elke mogelijke manier aangeven dat we niet meer met deze partij willen optrekken."

Minder uitgesproken was Samsom over de strafbaarstelling van illegaliteit. Het kabinet heeft daarvoor de steun van de partij van Wilders nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Dat wetsvoorstel heb ik nog niet gezien", zei Samsom daarover. "Als het überhaupt naar de Kamer komt zullen we kijken hoe dat verder loopt."

Andere partijen lieten weten niets te zien in het isoleren van de PVV. Onder meer D66, GroenLinks en de CU willen de partij niet buitensluiten. "We moeten moties altijd op de inhoud blijven baseren", aldus Arie Slob van laatstgenoemde partij.