Nieuwe fractieleider PVV in Europa

Lucas Hartong wordt tot aan de Europese verkiezingen in mei de nieuwe fractieleider van de Europese delegatie van de PVV. Dat meldt zijn woordvoerder maandag.

Hartong stond als tweede op de PVV-lijst en volgt voormalig fractievoorzitter Laurence Stassen op, die vanwege de uitspraken van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' besloot de partij te verlaten.

De 50-jarige Hartong zit sinds juni 2010 in het Europees Parlement namens de PVV. Hij is onder meer lid van de begrotingscommissie en plaatsvervangend lid van de Commissie budgetcontrole.

De Europese PVV-fractie bestaat verder uit Auke Zijlstra en Patricia van der Kammen. Van der Kammen heeft al aangegeven te stoppen na de Europese verkiezingen in mei.

In 2006 was Hartong kandidaat voor de Tweede Kamer namens de PVV maar hij stond te laag om verkozen te worden.

Update 16.23 uur
Hartong heeft maandagmiddag bekendgemaakt dat hij bij de Europese verkiezingen op 22 mei niet verkiesbaar zal zijn. De kersverse fravtievoorzitter zal na die datum zijn taken als Europarlementariër neerleggen. Het is nog onduidelijk wie er bovenaan de lijst zal prijken. Wilders moet uiterlijk 8 april de definitieve kieslijst inleveren.