'Chinees staatsbezoek is twee miljard waard'

Tijdens het staatsbezoek van de Chinese president Xi Jinping zijn dit weekeinde overeenkomsten met Nederlandse partners gesloten met een geschatte waarde van zo'n twee miljard euro. Dat bevestigt een woordvoerder van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) na berichtgeving door de NOS.

Het gaat in totaal om veertien intentieverklaringen die rond het hoge Chinese bezoek worden gesloten. Zeven daarvan werden zondag getekend op een Chinees-Nederlands economisch forum in Noordwijk. Maandag volgen er daar nog twee. De overige vijf werden getekend in het Catshuis.

Een van de overeenkomsten die zondag werd gesloten was tussen de KLM en de Bank of China, waardoor de luchtvaartmaatschappij hoopt gemakkelijker Chinees kapitaal aan te boren. Zaterdag werd al bekend dat Nederland China gaat ondersteunen in de zuivelsector, een sector die in het Aziatische land in recente jaren met de nodige schandalen te kampen heeft gehad.

Het tweedaagse staatsbezoek van Xi eindigde zondagmiddag. Het Chinese staatshoofd blijft nog in Nederland voor de nucleaire top, die maandag en dinsdag plaatsvindt in Den Haag. Ook bezoekt Xi maandagochtend nog de Eerste en de Tweede Kamer.