Wilders haalt uit naar Opstelten

PVV-leider Geert Wilders heeft zaterdag hard uitgehaald naar minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). Opstelten heeft volgens Wilders de rechtsstaat 'met voeten getreden', zei Wilders zaterdag in de wandelgangen van de Tweede Kamer. "Ik ben daar heel boos over."

Opstelten zei vrijdag dat hij de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen' walgelijk vindt, zei Wilders. "Opstelten is de baas van het Openbaar Ministerie. Opstelten is de baas van de officieren van justitie die op dit moment beoordelen of aangiftes tegen mij moeten leiden tot vervolging. Hoe kan het OM nog in alle objectiviteit bepalen of ik vervolgd moet worden als hun hoogste baas mij eigenlijk al schuldig heeft verklaard", zei Wilders.

Wilders denkt dat het hierdoor niet tot een proces komt. "Ik denk dat de minister van Justitie ervoor heeft gezorgd dat iedere vervolging bij voorbaat kansloos is omdat hij zich ermee heeft bemoeid." De PVV-leider beklemtoonde dat wat hem betreft zijn uitspraak binnen grenzen van de wet vallen. "Ik kan me niet voorstellen dat het OM tot vervolging overgaat."

De PVV-leider neemt het Opstelten bovendien kwalijk dat hij zich niet heeft verzet tegen de voorgedrukte aangifteformulieren. De NOS meldde vrijdag dat de politie een standaardformulier heeft liggen voor mensen die aangifte willen doen tegen Wilders. Dat moet de werkdruk voor agenten verminderen.

Volgens Wilders mag dat helemaal niet. "Iedere jurist kan vertellen dat dit totaal not done is. Mensen moeten zelf hun aangifte opgeven."

Opstelten laat via zijn woordvoerder weten dat het strafrechtelijk oordeel een zaak van het Openbaar Ministerie is. De zegsman verwijst naar de woorden van vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA), die de kwestie vrijdag namens het kabinet al 'een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis' noemde.

Asscher benadrukte dat de afhandeling van de aangiften tegen Wilders een zaak van het Openbaar Ministerie is. "Asschers woorden waren glashelder", zegt Opsteltens woordvoerder zaterdagavond. "De politiek heeft een oordeel geveld, het strafrechtelijk oordeel is aan het OM en de rechter. Die zijn volstrekt onafhankelijk. Zo is dat in ons land geregeld."