Onderzoek: gereguleerde wietteelt niet haalbaar

Plannen om de wietteelt te legaliseren en te reguleren zijn juridisch gezien niet haalbaar wegens 'internationale verplichtingen' op het gebied van drugsbestrijding. Tot die conclusie komen onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen in een vrijdag gepubliceerd onderzoek. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) heeft het onderzoek naar de Tweede Kamer gestuurd.

Opstelten zegt al langer dat er juridisch geen ruimte is voor het reguleren van de wietteelt. Daarnaast vindt hij regulering geen oplossing voor de overlast en het geweld dat door drugs wordt veroorzaakt, omdat tachtig procent van de productie naar het buitenland verdwijnt.

Desondanks zei de minister de Tweede Kamer vorig jaar toe een onafhankelijke externe partij grondig te laten kijken naar de juridische kant van de kwestie. D66 is een van de partijen die hierom hadden gevraagd en al langere tijd pleiten voor regulering van de wietteelt.

Volgens de onderzoekers is 'het legaliseren, decriminaliseren, beleidsmatig gedogen en/of anderszins reguleren van cannabisteelt voor de recreatieve gebruikersmarkt niet toelaatbaar onder VN-drugsverdragen en onder het Europese recht'. Ook stellen de onderzoekers dat er geen ruimte is voor het oprichten van zogenoemde Cannabis Social Clubs, waar mensen gezamenlijk kunnen telen.