5 hofdames de laan uit

Met de crisis heeft het niets te maken want hofdame is een vrijwillige dienst aan het hof die niet betaald wordt. Maar toch heeft koningin Maxima vijf van de negen hofdames eervol ontslagen. Niet wegens wangedrag overigens, want ze kregen een lintje mee van koning Willem-Alexander. Hij onderscheidde ze allemaal met het Erekruis in de Huisorde van Oranje.

Wat doet een hofdame de hele dag? Naast, voor of achter de troon staan? Niet bepaald. Ze bereiden binnenlandse bezoeken van de koningin en het koningspaar voor. En omdat zij als beste weten wat er staat te gebeuren, wonen ze die bezoeken vervolgens ook bij. Sinds de troonswisseling is de koningin niet meer het staatshoofd en zijn er dus minder hofdames nodig.

De vijf hebben er samen 121 jaar dienst opzitten. Eentje is zelfs nog begonnen onder koningin Juliana. Bij elke troonswissel stelt het voltallige personeel zijn baan ter beschikking, zodat de nieuwe koning zelf de hofhouding kan inrichten. Het vorstenpaar had de hofdames aanvankelijk gevraagd om nog even aan te blijven. Nu de drukke periode van het eerste halfjaar achter de rug is, achtte de koning in al zijn wijsheid kennelijk de tijd rijp om ‘het contract in beëindigende zin te herzien.’