Zijlstra: 'Wilders misselijkmakend'

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) heeft woensdagavond "met walging" gekeken naar de beelden van de PVV-verkiezingsbijeenkomst, waar partijleider Geert Wilders zijn aanhang 'minder Marokkanen' liet scanderen. "Dit soort uitingen zijn gif voor de samenleving", zei de PvdA-vicepremier donderdag.

"Onze rechtsstaat garandeert dat iedereen in Nederland, ongeacht afkomst, volledig meetelt en volwaardig onderdeel is van onze mooie samenleving en als individu wordt behandeld", aldus Asscher. "We moeten dit fundament met z’n allen beschermen."

Update 16.58 uur: ook Zijlstra 'misselijk van Wilders'
Novum meldt: de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders over 'minder Marokkanen' is misselijkmakend. Dat vindt fractieleider van de VVD Halbe Zijlstra, zei hij donderdagmiddag in de wandelgangen van de Tweede Kamer.

Zijlstra wilde niet zeggen of Wilders hiermee een grens heeft overschreden. "Daar hebben we in Nederland de rechtspraak voor. Maar het zijn woorden die ik nooit in mijn mond zou nemen."

De uitspraken zijn bovendien aanleiding om voorwaarden te stellen aan een eventuele politieke samenwerking. "Als Wilders een maatschappij voorstaat die op deze manier ingericht is, dat is niet de visie van de VVD. Met zo'n visie op de maatschappij, daar zal de VVD nooit aan meewerken", aldus Zijlstra.

Eerder nam ook D66-leider Alexander Pechtold scherp afstand van Wilders' woorden. Volgens Pechtold maakt Wilders veel lawaai om te verhullen dat hij de verkiezingen heeft verloren in Den Haag. Wilders maakt zich schuldig aan 'je reinste discriminatie', aldus Pechtold.

Bram van Ojik (GroenLinks) spreekt van een beschamende vertoning. "De manier waarop Geert Wilders Nederlanders van Marokkaanse afkomst wegzet is ronduit walgelijk", stelt hij. De GroenLinks-voorman vindt het goed dat aangifte is gedaan tegen Wilders. Zelf wil hij hem met hart en ziel bestrijden in de politieke arena.