'Agressie Rusland bedreigt stabiliteit Europa'

De Russische expansiedrift in Oekraïne is de grootste bedreiging voor de veiligheid en stabiliteit in Europa sinds het einde van de Koude Oorlog. Dat zegt secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen woensdag in een toespraak, waarvan de tekst in handen is gekomen van persbureau AP. Volgens Rasmussen is de annexatie van de Krim door Rusland een goede 'wake up-call' voor de bondgenoten dat de aandacht meer moet worden gericht op problemen dichter bij huis.

De NAVO-chef noemt de annexatie illegaal en in strijd met de wet. Hij herhaalt in zijn toespraak nog eens dat de NAVO de samenwerking met Rusland bij het opruimen van het Syrische chemischewapenarsenaal heeft opgeschort. Daarnaast overweegt de NAVO militaire maatregelen om indien nodig op te kunnen treden tegen Rusland. Gedacht moet worden aan surveillancevluchten boven Polen en Roemenië en het vrijmaken van middelen voor de bescherming van het luchtruim boven Estland, Letland en Litouwen.

In zijn toespraak gaat Rasmussen ook kort in op andere aandachtsgebieden van de NAVO, zoals de oorlog in Afghanistan, de vredesmissie in Kosovo en het bestrijden van piraterij voor de kust van Somalië.