Krim: Tataren gevraagd te verhuizen

De Tataren op de Krim zal gevraagd worden een deel van het grondgebied waar ze wonen te verlaten, in ruil voor een plek elders op de Krim. Dat heeft de vicepremier van het schiereiland, Roestam Temirgalijev, gezegd in een interview met het Russische persbureau RIA Novosti.

De regering heeft volgens de vicepremier andere plannen voor het grondgebied. De plannen zullen bij veel Krimtataren gruwelijke herinneringen oproepen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen Josef Stalin aan de macht was in de Sovjet-Unie, werden de Krimtataren massaal gedeporteerd naar Centraal-Azië. De Tataren werden er door het Kremlin van beticht de nazi's te steunen. Duizenden Tataren kwamen om tijdens de deportatie.

Na de val van de Sovjet-Unie trokken velen terug naar de Krim, maar het lukte ze niet land dat ooit in hun bezit was terug te krijgen. Zo'n vijftien procent van de Krimbevolking bestaat uit Tataren. Zij zijn, in tegenstelling tot veel andere inwoners van het schiereiland, fel tegen de Russische inmenging gekant.

"We hebben de Krimtataren gevraagd een deel van hun grond te verlaten, omdat dat nodig is voor sociale doeleinden", aldus Temirgalijev. "Maar we zijn er klaar voor om ze andere grond toe te kennen zodat de Krimtataren een normaal leven kunnen leiden."

Temirgalijev benadrukte dat Tataren mogelijk hoge functies krijgen in een nieuwe regering.